sunnuntaina, toukokuuta 02, 2010

Euroopan unioni puhaltaa yhteen, hiipuvaan, hiileen

Tässäpä juuri päättyneen vapun kunniaksi pieni laulunluritus kevyeksi avaukseksi.

Kreikka se lähti piiriin
Tinttan tanttan tallallei
Kreikka se lähti piiriin
Kreikka se lähti piiriin

Kenethän se Kreikka tahtoo?
Tinttan tanttan tallallei
Kenethän se Kreikka tahtoo?
Kenethän se Kreikka tahtoo?

Kreikka se tahtoo Suomen
Tinttan tanttan tallallei
Kreikka se tahtoo Suomen
Kreikka se tahtoo Suomen


Ei se 1,5 miljardia ole summa eikä mikään. Äkkiäkös me otamme tästä hieman lisää velkaa, jota saamme sitten syytää kreikkalaisille, jotka ovat tupeksineet oman taloutensa pahemman kerran muun muassa näistä syistä.

Kreikan valtio on perustanut vuosikymmenien varrella satoja komiteoita, joiden jäsenet eivät itsekään tiedä, mistä kokouksissa pitäisi päättää.

Yhden komitean tarkoituksena on esimerkiksi hoitaa Kopaisjärveä, joka kuivui jo 1930-luvulla.


Puolentoista miljardin summa ei ole vahvistettu, mutta Jyrki Kataisen mukaan tuo julkisuudessa ollut arvio on oikeansuuntainen. Morjens! No, ei se noin 44 prosenttia BKT:sta ole määrä eikä mikään velkarahasta puhuttaessa. Kyllä sitä passaa vielä kasvattaa, vaikka alun perin euroa perustettaessa oli lähtökohtana, ettei valtionvelka saisi olla bruttokansantuotteesta kolmea prosenttia enempää.

Tämä on tunnetusti toissijainen asia, mutta mainitaanpa silti:

Onko Suomen tukisumma Kreikalle liian suuri?
Tilanne tällä hetkellä:

* Kyllä 94%
* Ei 6%

Äänestys avattu: 1.5.2010 klo 14:19
Ääniä tähän mennessä: 46 668


Sanomattakin selvää, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tätä hulluutta vastaan. Samoin on myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Soinin mukaan Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainoja takaisin. Hän ennakoi Uuden Suomen haastattelussa, että ne tullaan antamaan anteeksi.


Noinhan kävi Haitinkin tapauksessa. Sen tietenkin ymmärtää täysin, koska maata kohtasi luonnonkatastrofi. Jos Kreikan talous on niin retuperällä kuin mitä se on, ei ole tosiaankaan mahdollista, että rahaa lapioivat valtiot saisivat omiaan takaisin minkäänlaisessa aikataulussa. Kreikka on lisäksi maksanut valtiovelastaan noin 7% korkoa sen ollessa Suomessa ja Saksassa kolmen prosentin tienoilla. Soinin ajatuksia on kattavammin täällä.

Mikään Vanhas-Masan suusta tuleva ei enää yllätä, mutta samoilla linjoilla hänkin oli valtionvelan kasvattamisen suhteen vielä peräti vajaa kolme kuukautta sitten. Nyttemmin hän on keksinyt, että valtionvelan kasvattaminen ja sen syytäminen kreikkalaisille onkin hyvää bisnestä! En ole minkään valtakunnan talousekspertti, mutta mikäli kurkistaa hieman tänne suuntaan, käy ilmi, ettei Kreikka ole Suomelle järin merkittävä kauppakumppani sen paremmin tuonnin kuin vienninkään osalta. Luonnollisesti Jyrki-boy Katainen komppaa ja selvittää tarkemmin sitä, miksi Kreikan avustaminen on kannattavaa juuri Suomelle.

Kataisen mukaan Suomi tekee lainajärjestelyllä voittoa muutamia kymmeniä miljoonia euroja, jos lainarahat saadaan Kreikalta takaisin. Voiton selittää se, että Suomi saa markkinoilta lainaa edullisemmalla korolla, kuin mitä Kreikalta perittävä korko on.


Kuten sanottua, on melkoisen epätodennäköistä, että Suomi tulee saamaan Kreikalta senttiäkään. Juuri tämänhetkiseen kurjaan taloustilanteeseen nähden avustus ei ole kovin kannattavaa meille. Suomi tulee saamaan koroista itselleen hyötyä vasta varsin pitkän ajan kuluttua.

Vanhaa toistaakseni on suomalaisista veronmaksajista turhauttavaa, että oman maamme kansalaiset ovat leipäjonossa ja tulonsiirtojen varassa, mutta noin jättikokoinen paketti rahaa löytyy raha-asiansa tupeksineen valtion avustamiseksi.

Odotan jo kauhulla sitä, millaisin keinoin tämä suuroperaatio saadaan valjastettua monikulttuurisuusideologian ajamiseen. Eero Heinäluoma osui tässä luonnollisesti naulan kantaan. Suomalaisten ärtymisen vuoksi Vanhanen kehoittanee alta aikayksikön kaikkia välttämään muukalaisvihamielisiä asenteita.

Euroopan unioni ei ole ainakaan taloudellinen eliittiliitto, ennemmin täysin päin vastoin. Jäseniksi on otettu Kreikan, Bulgarian ja Romanian kaltaisia hutilovaltioita, joista paljastuu vakavia kupruja.

- Päästäkseen euroon Kreikka kasvatti neljänneksellä bruttokansantuotettaan sisällyttämällä siihen harmaan talouden tulot eli salakuljetuksen, prostituution ja rahanpesun, Seppänen (ex-eurokansanedustaja Esko Seppänen, vas) tuhahtaa.


Morjens. Olisin EU:n kannalla edes jossain määrin, mikäli sen jäsenvaltiomäärä olisi pysytellyt suunnilleen vuoden 2004 tasolla. Vapaahkon liikkumisen johdosta Bulgarian ja Romanian romanit ovat Suomenkin riesana. Kuten Kreikan rahasotkussa, on humaanius järjen ja muiden - syyttömien - valtioiden edun edellä. Tuota pikaa Turkkikin on ongelmineen meidänkin kontollamme. Mitä seuraavaksi? Laajennetaan EU Keski-Aasiaan ja Välimeren eteläpuolelle?

Jos osat olisivat päinvastoin, kelpaisi taloudellinen avustus Kreikasta ja muista EMU-maista luonnollisesti myös Suomelle. Näin asia ei kuitenkaan ole, koska Kreikan vaikeudet johtuvat yksinomaan kurjasta talouspolitiikasta. Valitettavasti Suomen lienee Stefan Wallinin (rkp) mukaisesti järkevintä hoitaa omaa taloutta kuntoon korottamalla joitain veroja. Muistuuko itse kullekin mieleen päätökset suurista verohelpotuksista suurituloisille? Entä päätökset ALV:n alennuksista? Jättikokoiset maatalouden tuet?

Siinäpä hieman pähkinää purtavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän palautetta, joka voi olla aivan mitä vain mielessäsi liikkuu. Kaikki luetaan ja noteerataan - niin ruusut kuin risutkin.