lauantaina, helmikuuta 06, 2010

Perheenlisäystä!

Vauvaa, kissaa tai koiraa ei ole talouteemme ilmestynyt, eikä avopuolisoni ole "tiineenä", mutta kolmisen viikkoa sitten ostin kaveriltani akvaarion, jonka kylkiäisenä saimme muutaman kasvin, pohjasorat, neljä urosplatya ja miekkapyrstö. Platyt ovat kaikki Samikaloja, jotka ovat saaneet nimensä erään yhteisen koulukaverimme mukaan. Miekkapyrstö sen sijaan on saanut nimensä minun mukaani ja on Janne-setä.

Siitä noin viikon kuluttua hilpaisimme paikalliseen eläinkauppaan, josta ostimme säkillisen välttämättömiä oheistarvikkeita sekä yhden uuden kasvin, kaksi naarasplatya Samikalojen seuraksi, kaksi petokotiloa popsimaan pohjasoraan satamäärin pesiytyneitä erilaisia kotiloita ja sokerina pohjalla oman suosikkini, eli mukavan kokoisen partamonnin.

Naarasplatyt, eli meidän pikkuiset tyttöset, saivat nimikseen Tori ja Willow, partamonni on Paroni von Münchhausen (tuttavallisemmin Mynni) ja kotilot tottelevat nimiä Rocksteady ja Bebop. Valitettavasti toinen petokotilo ilmeisestikin menehtyi juuri muuton jälkeen, vaikkei sitä kaltoin kohdeltukaan. Kovin paljon se nimittäin ei ole liikkunut siitä pisteestä, jonne sen laskin pussista, mutta kaverini mukaan toiset kalat ja kotilot syövät sen ennen pitkää.

Tuota pikaa on syytä noukkia kotiloita pois käsipelillä, vaikkei se autakaan tilannetta kuin pieneksi hetkeksi, koska ne ovat harvinaisen kovia lisääntymään. Ruokahetkellä niitä pelmahtaa pohjasoran suojista sadoittain ja osa alkaa kiivetä pitkin lasiseiniä. On myös mahdollista, että ne onnistuvat kiipeämään suodattimen sisään tukkien sen. Myöskään koko akvaarion pienikokoinen ekosysteemi ei pidä mahdottomasta kotilomäärästä.

Asuntoomme ei saa periaatteessa ottaa lemmikkejä, mutta koska naapureillakin on koiria sekä kissoja, uskon tämän tarkoittavan vasta kolmisen vuotta sitten remontoidun asunnon tapauksessa koiria tai kissoja, jotka saattaisivat turmella laminaattilattian kynsillänsä. Asiahan olisi tietenkin selvinnyt lopullisesti kysymällä, mutta koska vuokranantajamme on leppoisa ja mukava mies niin uskoisin, että saamme pitää pienet vauvelimme ilonamme.

Akvaario on yksin sisustuselementtinäkin oikein harvinaisen viihtyisä. Lisäksi kaloihinkin toden totta ihastuu, koska niitäkin saa ruokkia ja akvaariota pitää hoitaa säännöllisesti vaihtamalla vettä ja puhdistamalla suodatinta. Kovasti olemme kiintyneet koko porukkaan ja (kenties ruoan toivossa) ne tulevatkin moikkaamaan aina kun akvaarion ääreen menee ruman naamansa kanssa kurkistelemaan.