lauantaina, lokakuuta 11, 2008

Eläköön-huuto poikineen Dailyn, Eldoradon, Euroshopperin, Rainbown, Xtran ja Pirkan lanseeraajille!

Otsikossa mainitut ja selvästi suositumpia sekä ns. laadukkaampina pidettyjä tuotemerkkejä halvemmat virkaveljet ansaitsisivat kehittäjineen jonkunlaisen kunniapalkinnon etenkin näinä aikoina, kun useat kulutustavarat ja elintarvikkeet ovat niin järjettömän kalliita. Hyllyssä on samankokoisia tölkkejä tonnikalahiutaleita öljyssä, joista Abban tai John Westin tuote maksaa yli kaksi euroa ja Rainbowin vastaava puolet siitä. Hmm, nytpä ollaan vaikean valinnan edessä: minkähän mahdan ostaa?

Olet säästänyt monen monta euroa, kun valitset edullisemman vaihtoehdon yhden sun toisen muunkin elintarvikkeen kohdalla. Reilumman kokoisten ostosten tapauksessa säästö voi olla hyvinkin vaikka kympin ja murkinoidessasi et mitä todennäköisimmin huomaa mitään eroa. Itse en ainakaan ole isompia eroja havainnut monenkaan ruokatavaran kohdalla, vaikka makuaistissani ei tietääkseni ole mitään vikaa.

Keräilläänpä tähän nyt joitain vastaan tulleita säästöesimerkkejä sekä kunnianosoituksia. Rainbowin tortillapohjat ovat hinnaltaan reilun euron luokkaa ja moni muu näennäisesti laadukkaampi, kuten nyt vaikka Old El Paso, muistaakseni noin pari euroa, ellei hieman päällekin. Maussa en ole yllättäen mitään sen suurempaa eroa huomannut. Ostin pitkään über-luksus Uncle Bensin pitkäjyväistä riisiä, kunnes havaitsin suureksi riemukseni vieressä vanhan kunnon Rainbowin vastaavaa tuotetta ja aivan samaa tavaraahan se. Hinnasta löytyi kyllä eroa viimeksi mainitun hyväksi. Samanlaisista pelloistahan ne tulevat. Tuskinpa kvintiljoonaa riisinjyvää seulotaan erikseen ykkös- ja kakkoslaatuisiinkaan.

Eipä ole tullut ostettua kalleimpia mahdollisia Fairyn astianpesuaineita tai Sinin siivousrättejä, kun "suureksi ihmeekseni" huomasin Xtrankin tuotteiden tekevän puhdasta jälkeä. Xtran, Rainbowin ja Eldoradon perunalastutkin ovat ihan hyviä ja luonnollisesti Taffelin vastaavan kokoisia pakkauksia rutkasti edullisempia. Todellinen aarre on myös Rainbown hiusgeeli, jonka hinta on ehkäpä noin kolmannes L'órealin, Garnierin tai muiden samankokoisista pakkauksista. Jos minä saan sangen jäykän hiuspehkoni niillä ojennukseen niin uskallan suositella kyseistä tuotetta kenelle tahansa muullekin. Toinen oiva löytö oli niin ikään Rainbowin suihkushampoo hinnan ollessa myöskin noin kolmannes-neljännes Axen vastaavasta trendituotteesta.

Kaikissa elintarvikkeissa en tietenkään halvimpiin tuotemerkkeihin tyydy, kuten olen aiemminkin maininnut ruoan hintaa päivitellessäni. Otsikossa mainitut oivat brandit eivät tosin jauhelihaa tai kanasuikaleita tuotakaan ja etenkin viimeksi mainituissa tutkin melko tarkoin valmistusmaan, jonka soisin olevan Suomi. Pakasteissa esimerkiksi Rainbown katkaravut ja kalapuikot ovat paitsi edullisia myös oikein hyvin asiansa ajavia. Kaiken kaikkiaan luotan myös siihen, että elintarvikeviranomaiset ovat Suomen kaltaisessa valtiossa sen verran hereillä, ettei markkinoille esimerkiksi ravintoarvoiltaan mitä tahansa tavaraa päästetä. Saman uskoisin ja toivoisin ulottuvan myös muuhun läntiseen maailmaan.

Saatan sanoa rumasti, mikäli alati nykynuorisoa paitsi läpeensä kelvottomana myös nirsona pitävät vanhat mummut tulevat minulle motkottamaan. Rainbown päänsärkylääkeen sekä CD-R-levyjen, Dailyn valmistamien sähkökitaran kielien, Eldorado-hiusvärien ja Euroshopperin 95E-polttoaineen tuomia edullisempia päiviä odotellessa...