sunnuntaina, helmikuuta 07, 2010

Kolme ihmistyyppiä

Vastikään perustamassani kolmannessa blogissa pohdiskelen kaikenlaista musiikkiharrastukseen liittyvää ja sivuan siellä myös muita luovia harrastuksia. Tovi sitten mietiskelin eri ihmistyyppejä pohtiessani sitä, millaiset ihmiset ovat todennäköisempiä tai soveltuvampia tiettyihin asioihin. Teinkin siis tällaisen luonnehdinnan:

Karkeasti jaoteltuna on kahdenlaisia ihmisiä:

Yhtäällä ovat he, jotka suorittavat varmasti lähes kaikilla elämänsä osa-alueilla, koska eivät stressaa turhia siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu. He antavat maailman pyörien pyöriä itsekseen ja nukkuvat yönsä kunnolla.

Toisaalla taas ovat he, jotka analysoivat ympäristöään, kyseenalaistavat asioita, haluavat ymmärtää sekä tietää ja prosessoivat tätä kaikkea mielessään. He eivät välttämättä nuku öitänsä kunnolla.

Minä edustan ehdottomasti ryhmää numero kaksi.

- J. Muhonen, tammikuussa 2010.


Sitaatissa mainitun ryhmän yksi ihmiset eivät turhia murehdi, koska eihän maailmanpolitiikka tai vaikkapa akvaarion ravintoketju välittömästi heitä koske. Lisäksi he eivät koe hyötyvänsä milliäkään siitä, vaikka tietäisivät harrastuspohjalta paljon yhdysvaltalaisista bebop-muusikoista. Tämän ryhmän olemassaolo on aivan selvä. Heidän ilmaisun päätavoite on se, että asian saa tuotua selville. Ryhmän edustaja kirjoittaa DVD-koteloon elokuvan nimen joten kuten ja pääasia on se, että siitä saa itse selvää. Yhdyssanat tai alkukirjaimet eivät ole niin justiinsa. Rempseästi vain tuosta vähän sinne päin.

Minua ja kaltaisiani sen sijaan kiinnostaa lähestulkoon kaikki ainakin vähän. Kuten toisaalle lisäsin, olen saanut kuulla jatkuvasti ihmettelyitä siitä, kuinka paljon vaivaan päätäni erilaisilla asioilla. Tämän piirteen toki huomaa vaikkapa tästä blogista. Analysoin näkemääni, kyseenalaistan monia asioita, haluan tietää, kuinka tietyt asiat - olivatpa kyseessä sitten laitteet tai sosiaalipoliittiset järjestelmät - toimivat ja pyrin suorittaessani keskimääräistä parempaan lopputulokseen. Minulle ilmaisussa tärkeintä on itse sanoman julkituonnin ohella se, että se on mahdollisimman oikeaoppista ja korrektia. Tärkeä tiedonanto organisaatiossa tai julkaistava kirjoitus tulee tarkistaa huolella moneen kertaan, jotta se ei sisällä kirjoitusvirheitä tai epäjohdonmukaisuuksia. Kirjoitan DVD-koteloon sen sisällön nimen huolellisesti tekstaten ja taiteen sääntöjä noudattaen. Lisäksi tulen harmistuneeksi, jos käteni heilahtaa väärällä hetkellä ja tussikynä piirtää suttuisen näköisen juovan.

Luonnehdin alkuperäisen kahtiajaon yhteyteen myös kolmannen ryhmän, eli maltilliset, pelokkaat ja pidättyväiset ihmiset. He eivät ryhdy tutkimaan eri asioita, koska ovat tulleet ilman ylimääräistä tietoa ihan tarpeeksi hyvin toimeen tähänkin asti ja vanhoja tuttuja rutiineita sekä kotona saatuja oppeja ei tohdi alkaa kyseenalaistaa. Tähän ryhmään ei välttämättä kuulu luonnostaan, vaan sinne saattaa taantua, mikäli lahjakkuutta ei lapsuusiässä huomata ja sen suhteen ei kannusteta. Hiljaisen ja vaatimattoman luonteenlaadun vuoksi mielipiteitään ei tuo mielellään ilmi, vaan ennemmin kolmosryhmäläinen kulkee harmaassa massassa tutusti ja turvallisesti. Heille itsensä ilmaiseminen saattaa olla vaikeaa ja päätavoite on se, että tilanteesta, jossa sitä vaaditaan, pääsee mahdollisimman nopeasti pois. DVD-kotelon kanteen he kirjoittavat mahdollisimman pienellä käsialalla ja tarkasti, jottei kynästä kulu turhaan mustetta.

Kehitän tähän malliesimerkiksi skenaarion, jossa kolmen testihenkilön tulee autoilla vaikkapa Laukaasta Jyväskylään ostamaan aivan tuosta ydinkeskustasta uutta takkia. Ryhmän yksi edustaja ajelee paikalle varmaotteisesti, astuu sisään liikkeeseen, ostaa mieleisensä takin ja lähtee kotiin.

Ryhmän kaksi edustaja ajelee paikalle niin ikään ihan mallikelpoisesti, mutta matkan varrella hänen huomionsa kiinnittyy naiseen, joka on kaatunut jalkakäytävälle. Sattuikohan häneen? Ovatko kaupungin huoltomiehet laiminlyöneet tien hiekoittamisen? Lisäksi tien varteen asetetusta mainoksesta silmään pomppaa ikävästi yhdyssanavirhe ja raivon partaalle saa viereisessä puhelinkopissa oleva rikkonainen lasi ja iso spraymaalitöherrys tehty tagi. Hmm. McDonald'sissa on syömässä keskellä arkipäivää mies ja kaksi pientä lasta. Onkohan kyseessä avioerotapaus ja pienellä tapaamisoikeudellaan isä on päättänyt tehdä kliseiset ja tuonut lapset syömään mäkkäriin, jotta heillä olisi kivaa? Kaupassa aikaa kuluu hieman enemmän, koska halvimman ja silti kotimaisen vaihtoehdon eteen joutuu näkemään vaivaa.

Ryhmän kolme edustaja sen sijaan ei suostu lähtemään matkaan ollenkaan, koska eihän sitä koskaan tiedä, millaiset vaaratilanteet keskustan liikenteessä vaanii. Sitä paitsi vielähän tuo entinenkin takki pysyy 15 vuoden jälkeen aivan hyvin päällä ja suojaa tuulelta, joten mitä tuota turhia toista hankkimaan. Jospa naapurin kyydillä pääsee paikalle sitten, kun todellinen tarve tulee.

Ryhmän yksi henkilöt soveltuvat hyvin käytännönläheisiin ja vähemmän aivotyötä vaativiin ammatteihin, joissa saa tehdä sopivassa tahdissa sen mitä tarvitaan. Pääasia, että palkka maksetaan ja veroprosentti on kohdallaan. Maailman pyörät pyörii ja mitäpäs tuota muusta murehtimaan.

Ryhmän kaksi henkilöt soveltuvat kenties paremmin analyyttisemmille aloille, jossa vaaditaan hieman enemmän aivotyöskentelyä ja nimenomaan vähemmän käytännönläheisen osaamisen soveltamista sekä uusien asioiden oppimista. Palkkapäivänä tulee mieleen, että onkohan työeläkemaksu kohonnut ja mikä tuo toinen uusi kohta mahtaa olla. Pitää heti kotona ottaa asiasta selvää.

Ryhmän kolme henkilöt soveltuvat hyvin vaatimattomiin ja turvallisiin ammatteihin, joihin kahden ensimmäisen ryhmän henkilöt ovat liian kunnianhimoisia. He kokisivat liian vähän erilaista tekemistä ja syventymistä sisältävät työt äärimmäisen pitkäveteisiksi, eivätkä he viihtyisi siellä. Palkkakuitti kannattaa tutkia tarkoin, koska eihän sitä tiedä, vaikka joku olisi pielessä omaksi epäeduksi. Käytännön merkitystä tällä ei kuitenkaan ole, koska ei siitä uskalla suutaan avata, ettei esimies pian pahastu.

Ryhmän yksi edustajien tyypillisiä harrastuksia ovat urheilulajit ja mielielokuvia toimintaelokuvat. Ryhmän kaksi edustajat ovat muusikoita, filatelisteja tai kielten eri harrastajia ja katsovat psykologisia trillereitä. Kolmannen ryhmän edustajat pitävät kenties kutomisesta tai leipomisesta, mutta eivät tee erityisesti mitään ihmeempiä, koska eivät koe sille tarvetta. Vaatimattomuus kaunistaa. Suosikkielokuvia ovat kotimaiset, melko suoraviivaiset ja vanhemmanpuoleiset draamat tai komediat.

Ryhmän yksi "kansantauteja" ovat sydän- ja verisuonitaudit sekä liikunta- ja tukielinsairaudet. Kakkosryhmällä tyypillisiä ovat mielenterveysongelmat ja maksakirroosi. Kolmannella ryhmällä taas esiintyy makuuhaavaa, nivelreumaa ja korkeaa kolesterolia.