maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Yksi monista esimerkeistä koskien vankeusrangaistusten suhteellisuutta

Tässä lainattua tekstiä Wikipedista, koskien Mordechai Vanunua.

Mossadin agentit kaappasivat hänet Roomasta ja kuljettivat Israeliin, jossa hänet tuomittiin maanpetoksesta vankeuteen. Hänet armahdettiin keväällä 2004 kahdeksantoista vuoden vankeuden jälkeen.

Vanunua pidettiin Israelissa yhä uhkana maan turvallisuudelle, eikä hän saa poistua maasta tai tavata ulkomaisia tai olla yhteydessä ulkomaisiin toimittajiin. Vanunu tuomittiin uudelleen heinäkuussa 2007 puolen vuoden vankeuteen ulkomaalaisille toimittajille puhumisesta.


Maanpetos on periaatteessa rikoksena asia erikseen ja siitä kuuluu minustakin rangaista. Suomessa ei saa kuitenkaan saatana murhasta tai raiskauksestakaan noin paljon ehdotonta vankeusrangaistusta. Saatanalla en tarkoita fiktiivistä henkilöä vaan se esiintyy lauseen sisällä kirosanana sekä teennäisenä voimakeinona. Petoksesta tai muusta talousrikoksesta saattaisikin saada enemmän kakkua, mutta kuka nyt sellaisiin jaksaa vaivautua.

Murha käy paljon vähemmällä järjenkäytöllä ja lisäksi pääsee rikosoikeudellisesti helpomalla. Raiskauksesta sen sijaan saattaa saada vieläpä seksuaalista mielihyvää ja pälkähästä pääsee edelleen kätevästi. Olisihan nimittäin silmitöntä ihmisoikeuksien rikkomista rangaista toisen ihmisen hengen riistosta noin mahdottoman julmasti, eli vangitsemalla riittäväksi aikaa. Itse tosin kuulun siihen ryhmään, joka pakkosteriloisi raiskaajat ja laittaisi murhaajat koulukiusaajien kera samaan kaasukammioon.

Pitääpäs editoida mukaan myös tämä juttu. Saavatkohan kuuluisat oikeusjärjestelmältä erityiskohtelua (sarkasmia)? Jos minulle olisi annettu USA:ssa kuulustelupyyntö tekemäni rikoksen vuoksi en usko, että saisin itse päättää, koska menen sinne. Poliisit tulisivat ja hakisivat. Viranomaiset tuskin soittavat tänne ja emäntä vastaa puhelimeen, koska olen nukkumassa, kenties krapulassa. Ei, en epäile Tiger Woodsia tästä nimenomaisesta asiasta. Ei siinä silti mitään. Pistetään asia hautumaan.

Parin päivän kuluttua viranomaiset soittelevat, josko Janne suostuisi tänään tulemaan kuulusteluihin. Kello seitsemän aikaan kävisi minulle kunhan kuulustelu ei kestä puolta tuntia pidempään. Minun pitää näet ennättää kotiin katsomaan Salkkareita. Poliisiasema on kuitenkin suljettu. Ei onnistu. Siitä viikon päästä viranomaiset soittelevat ja tiedustelevat, josko minulla olisi aikaa tulla kuulusteltavaksi, mutta en vain yksinkertaisesti jaksa, eikä minua oikeastaan erityisemmin kiinnosta. Katsellaan siis uudestaan parempana ajankohtana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän palautetta, joka voi olla aivan mitä vain mielessäsi liikkuu. Kaikki luetaan ja noteerataan - niin ruusut kuin risutkin.