perjantaina, heinäkuuta 23, 2010

Rikoksiin taipuvaisen aineksen systemaattinen kitkentä

Olen visioinut jo jonkun aikaa rikoksiin kykenevän ja sellaisia kenties suunnittelevan kansanosan järjestelmällisestä pyydystämisestä erilaisten ansojen sekä organisoidun peitetoiminnan avulla. Tämä tietenkin vaatisi poliisilta lisää resursseja ja mielin määrin lisätilaa vankiloihin.

Lähtökohtana koko ideaan on se, että jos henkilöllä A on sellainen järjenjuoksu, että hän ei näe rikoksen tekemisessä tilaisuuden tullen mitään väärää, hän todennäköisesti tekee sen jossain vaiheessa elämäänsä. Rikosten ennaltaehkäisemiseksi en näe mitään edes moraalisesti väärää tällaisessa systemaattisessa karsinnassa.

Eräs "ansa" voisi olla esimerkiksi sellainen, että kadun varteen pysäköidään henkilöauto, ovet jätetään auki ja avaimet jätetään virtalukkoon. Kulman takana on poliisipartio kyttäämässä sitä, milloin paikalle sattuva henkilö A huomaa tilaisuutensa tulleen ja yrittää anastaa luvatta henkilöauton. Voron edettyä metrin tai pari poliisi tulee ja vie hänet säilöön.

Vielä parempi ja tehokkaampi keino olisi jättää GPS-satelliittipaikannuslaitteilla varustettuja ansa-autoja ympäri kaupunkia. Kun auto alkaa liikkua, alkaa toiminta, eikä poliisien tarvitse näin ollen olla lähettyvillä kyttäämässä.

Mietiskelinkin joku aika sitten, että mikäli minulla olisi kylliksi rahaa ja aikaa, voisin alkaa harrastuspohjalta järjestelemään tuohon kaupungille vaikkapa tällaisia ansa-autoja. Sittemmin huomasin, että eräs kaveriporukka, ilmeisesti suurimmaksi osaksi Helsingissä, olikin tehnyt näin polkupyörille ja kuvannut GPS-paikantimilla varustettujen ja varastettujen polkupyörien kohtalon kähveltäjineen päivineen. Kannattaa katsoa lopputulos, ja huomatkaa, että videoita on yhteensä kuusi.

Ansa numero 2: Kaisaniemen puistoon - tai sinne, missä tapahtuu tilastollisesti eniten raiskauksia tai sen yrityksiä - menee pusikkoon poliisipartio väijymään ja näköpiirissä kiertää kaunis ja viekoittelevasti pukeutunut nuori nainen ns. houkutuslintuna. Mikäli paikalle sattuva henkilö X koettaa lähennellä naista tai yrittää peräti raiskata hänet, hyökkää poliisipartio pusikosta ja vie sällin telkien taakse.

Ansa numero 3: Pistetään siviiliasuisia poliiseita kiertelemään pitkin toreja tai suuria yleisötapahtumia vilkkaaseen aikaan leikkirahaa sisältävä lompakko houkuttelevasti perstaskusta tai vaihtoehtoisesti rintataskusta pullottaen. Lompakosta pitänee sitoa nuora taskunpohjaan, jotta taskuvarkauden varmasti huomaa. Tuskin menee kauankaan, että muutama taskuvaras on nalkissa.

Ansa numero 4: Poliisi soluttautuu entistä tehokkaammin huumeporukoihin ja järjestää jonkun ajan kuluttua isot pippalot, joihin pyritään saamaan mahdollisimman paljon kaupungin huumeidenkäyttäjiä sekä diilereitä koolle. Sopivassa välissä iltaa ratsia mestoille ja naps - hyvällä tuurilla useampi kymmenen eriasteisiin huumausainerikoksiin syyllistynyttä jannua saadaan rautoihin ja ties vaikka välitysrenkaita sun muita vyyhtejä saataisiin purettua.

Ansasta numero viisi myönnettäköön, että se on melko huono. Siviiliasuinen ja näyttelytaitoinen poliisi voisi mennä noin kello 3:30 grillijonoon haastamaan riitaa. Heti kun joku tarttuu syöttiin ja käy käsiksi niin ei muuta kuin hilut kinttuihin ja maijaan.

Tämä logiikka ei menne kovin kauaksi teleurkinnasta tai peltipoliiseista, joita en erityisemmin kannata, mutta erityisesti minua kiinnostaa tietää se, astuuko laki jollain tapaa suunnitelman esteeksi? Liekö tällaisissa ansoissa joku rikoksen tekijän puolella? Tätä en nyky-yhteiskunnassa ihmettelisi, koska tiettävästi joudut edesvastuuseen esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, että sijoitat autoosi laitteen, joka antaa varkaalle sähköiskun. Ovenkahvan alle voisi laittaa kojeen, joka antaa sähköiskun, mikäli sitä menee tunnustelemaan sulkematta mekanismia samalla tapaa kuin kauko-ohjatun keskuslukituksen.

Viimeisenä, muttei laisinkaan vähäisimpänä näytän omalta osaltani vihreää valoa erään Keskisuomalaisen toimittajan tekemälle "pedofiiliansalle", jossa hän tekeytyi teini-ikäiseksi tytöksi internetin chat-palstoilla. Lopputulosta voi ihastella vielä tarkemmin täällä, eikä mikään oikeastaan yllättänyt.

Ennemminkin perheellisten miesten käytös on toki todella järkyttävää, eikä poliisi voi tällaisessa yksityishenkilön, vaikkakin toimittajan, tekemässä ansassa toimenpiteisiin ryhtyä, koska eihän mitään rikollista käytännössä ole tapahtunut. Ainoana hyvänä asiana teinien houkuttelu chatin välityksellä jäänee noiden ukkeleiden osalta tuohon paikkaan.

Kehitteliväthän jenkit Pedon jäljillä (alkup. To Catch a Predator -reality-tv-sarjankin, jossa alaikäisiä internetin välityksellä hinkuneet miekkoset houkuteltiin lopulta tapaamaan "uhreja", jolloin vastassa olikin juontaja tenttaamassa heitä televisiokameroiden ristitulessa. Pakomahdollisuuden tilanteesta eväsi ulkopuolelle asettautunut poliisipartio. Tällainen konsepti pitäisi olla käytössä laajemmalti muutoinkin kuin realityohjelmassa ja mieluiten kaikissa aiemmin mainitsemissani tapauksissa.

Minua ällöttää ja järkyttää se, miksi jotkut ihmiset ilkeävät pitää tällaisia ansoja yksityisyydensuojan loukkaamisena tai moraalisesti vääränä. Jälkimmäisestä perustelusta voidaan vääntää vaikka maailman tappiin saakka, mutta minun mielestäni toisen omaisuuteen luvatta kajoava luopuu omasta oikeusturvastaan siinä samassa. Niin ikään oikeusturvastaan luopuu toiseen ihmiseen vahingoittavassa mielessä kajoava lukuunottamatta tilannetta, jossa suojellaan itseään tai lähimmäisiä toisen henkilön aiheuttamalta uhalta.

Olen arponut pitkään sillä, mitä törkeille väkivaltarikollisille, mukaanluettuina raiskaajat, tulisi tehdä ja olen tainnut tulla lopputulokseen. Yksin tein osalle porukasta voisi koittaa niskalaukaus välittömästi. Suosittelen toimenpiteeseen tällaista käsiasetta, jolla tulee ampua pään alueelle vähintään kolme kertaa. Yksikin riittää, kaksi on melko suurella varmuudella tarpeeksi, mutta kolme on perinpohjaisen saletti ratkaisu, eikä mikään jää sattuman varaan.

Aseen toimintavarmuus pitää taata säännöllisellä huollolla ja saatavilla pitää olla vara-ase välittömästi. Mitään ei jätetä sattuman varaan vaan homma hoidetaan niin perusteellisesti, ettei paremmasta väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän palautetta, joka voi olla aivan mitä vain mielessäsi liikkuu. Kaikki luetaan ja noteerataan - niin ruusut kuin risutkin.